Pestszentlőrinc, Pestszentimre

 
 
 
 
 
 
 
 
Módszertan

A Helen Doron Early English program – amely 2015-ben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját – az angol származású, többgyermekes nyelvész hölgy, Helen Doron nevéhez fűződik. Helen felismerte, hogy a nyelv elsajátítása – legyen az anyanyelv vagy idegen nyelv – már csecsemőkorban elkezdődik.

A módszer a gyermekek azon természetes képességére épít, hogy 6 éves korukig bármely idegen nyelvet könnyedén és párhuzamosan elsajátítanak- akcentus nélkül!

 


Ők még nem elemzik a nyelvet, mint mi, felnőttek. Nem akarják tudni, hol a mondat alanya vagy állítmánya, mit is jelent az a Present Perfect , sőt, őket még a módbeli segédigék használati formái sem érdekli. A gyerekek beszédhelyzeteken, játékokon és dalokon keresztül szűrik le és dolgozzák fel a nyelvet. Először utánzással, majd önállóan is képesek lesznek alkalmazni.

Most biztosan megkérdezed, hogyan lehetséges ez?.

A válasz nagyon egyszerű: pontosan ugyanúgy, mint az anyanyelvén! Amikor megszületik gyermeked először mondatelemzést vagy nyelvi szabályokat tanítasz-e meg neki vagy spontán elkezdesz hozzá beszélni, énekelni? Szüksége van gyermekednek a nyelvtani magyarázatokra? Dehogy! Megtanul-e gyermeked így beszélni? Hát, persze! Ő ugyanúgy – az érzékek, a tapasztalat útján -tanul meg angolul is, mint ahogyan magyarul.


Az egyedülálló módon kifejlesztett program legfontosabb eleme a tananyaghoz tartozó CD-k ismételt otthoni hallgatása, amely biztosítja, hogy gyermeked minden nap találkozzon az angol nyelvvel, s tökéletesen elsajátítsa annak kiejtését. A rendszeres CD-hallgatás gyermeked anyanyelvéhez hasonló (angol nyelvi) környezetet teremt. A vidám, színes foglalkozások pedig nemcsak a nyelvtanulást segítik elő, de sok minden mást is fejlesztenek, pl. önbizalmat, empátiát, önállóságot és kreativitást.

Az anyanyelv elsajátításához hasonlóan, 6-7 éves korig gyermekednek az angol beszélt nyelvet tanítjuk meg, az ezt követő években pedig már írás-és olvasáskészségeiket is fejlesztjük. 7- 8 éves kortól lehetőséget adunk arra, hogy hozzánk járó gyermekek Cambridge nyelvvizsgát tegyen itt helyben, az Oktató Központban, hogy ne csak a nyelvtanulás, de a vizsgázás is pozitív tapasztalat legyen számukra!